Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, gericht op het verminderen en normaliseren van overmatig aanwezig vocht. Er zijn verschillende soorten oedeem: veneuzoedeem, lymfoedeem, lipoedeem of een combinatie van deze vormen. Ook bestaat er oedeem na acuut letsel zoals bij een knieoperatie of enkelverzwikking.

Wanneer is oedeemtherapie inzetbaar?
Oedeemtherapie kan ingezet worden na borstkanker, ook ter preventie van lymfoedeem of strak worden van littekenweefsel of bestraald weefsel!
Ook wanneer je last hebt van spataderen, dikke, pijnlijk of vermoeide benen met een voor jouw bekende of (nog) onbekende reden, mogelijk lipoedeem heb je een goede reden om contact op te nemen en te bekijken wat ik voor jou kan betekenen.

Intake
Tijdens de intake (45 minuten) brengen we samen alle factoren in kaart die een rol spelen in het ontstaan of in stand houden van je oedeem. Verder zal er een fysiek onderzoek plaatsvinden waarin ik het oedeem bekijk en een omvangsmeting van het aangedane lichaamsdeel uitvoer. Ook is er in dit gesprek tijd voor het beantwoorden van je eerste dringende vragen.

Na de intake kan ik een behandelplan opstellen dat aansluit op jouw individu: maatwerk dus!

Behandelingen
Tijdens de behandelingen (25 á 45 minuten) werk ik samen met jou naar een nieuwe balans in je vochthuishouding. Elke vorm van oedeem (zie boven) vraagt zijn eigen specifieke behandeling.  In veel gevallen is de laatste stap in de behandeling het vinden van de uiteindelijke vorm van compressie om tegendruk te kunnen blijven geven aan het oedeem; je therapeutisch elastische kous.

Het aantal behandelingen tot een stabiel oedeem zal onder andere afhangen van het type oedeem en jouw omstandigheden.

Direct een afspraak maken? afspraak@fysiotherapiedeverademing.nl

home