Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping die vaak wordt veroorzaakt door een verstoring in de afvoermogelijkheden van het lymfestelsel. Dit geeft naast zwelling ook klachten zoals een strak en zwaar gevoel, vermoeidheid en hinder bij bewegen. Lymfoedeem vergroot ook de kans op ontstekingen (zoals wondroos/erysipelas) en gewrichtsklachten en compensatiehoudingen.

Primair lymfoedeem.
Bij een aangeboren afwijking van het lymfestelsel zijn er vaak te weinig goed functionerende lymfevaten/-banen. Hierdoor kan het lymfevocht niet voldoende afgevoerd worden en kan er zwelling optreden van een lichaamsdeel. Dit noemt men primair lymfoedeem. Deze aangeboren afwijking kan ook op latere leeftijd pas tot klachten leiden, vaak na een (klein) trauma.

Secundair lymfoedeem.
In de meeste gevallen treedt lymfoedeem pas op na een ernstige beschadiging / verwijdering van de lymfevaten of lymfeklieren. Dit kan het gevolg zijn van een (oncologische)operatie of bestraling, bijvoorbeeld bij borstkanker, gynaecologische kanker en kanker in het hoofd-hals gebied. Omdat er geen aangeboren afwijking is in het lymfesysteem noemt men dit secundair lymfoedeem.

 

Behandeling
Genezing van lymfoedeem is niet mogelijk. Daarom zal de behandeling gericht zijn op het vinden van een balans in de aan- en afvoer van het lymfevocht, zodat je zo min mogelijk tot geen klachten meer ondervindt. Oedeemtherapie bij De Verademing bestaat uit:

  • Bespreken van leefregels zoals huidhygiëne, (bloed)prikken en omgaan met warmte
  • Zelfmanagement
  • Adem (- en ontspannings) oefeningen
  • Oefentherapie/training
  • Manuele lymfedrainage
  • Lymfetaping
  • Compressietherapie voor het aangedane lichaamsdeel (klittenbandsysteem, (plak)zwachtels, compressiebroek en/of een therapeutisch elastische kousen)