Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel en komt vrijwel alleen bij vrouwen voor. Lipoedeem uit zich in een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam, met vetzwelling in met name de benen als gevolg. Het verschil tussen onder- en bovenlichaam kan oplopen tot wel enkele kledingmaten verschil.

Soorten klachten bij lipoedeem
Lipoedeem kan verschillende fysieke klachten geven, zoals pijn bij aanraking van je huid, gevoel van zware, zere benen, koude benen en voeten, snelle algemene vermoeidheid, spierzwakte van je benen en het snel oplopen van blauwe plekken. Ook kunnen mentale aspecten een rol spelen, zoals het eindeloze gevecht met kilo’s, je vorm en uiterlijk.

Vet en vocht?!
Naast de afwijkende vetverdeling komt ook verminderde afvoer van het weefselvocht regelmatig voor. Zeker bij een grotere hoeveelheid opgeslagen vetweefsel. Hierdoor kan in de loop van de tijd ook lymfoedeem in de benen ontstaan. Dan is er sprake van lymfo-lipoedeem.  Behandeling van een oedeemtherapeut is in deze situatie essentieel om de negatieve spiraal van steeds minder bewegen en steeds meer klachten te doorbreken.

Behandeling
Genezing van lipoedeem is niet mogelijk. Daarom zal de behandeling gericht zijn op het vinden van een balans in onder andere de aan- en afvoer van het lymfevocht en optimaliseren van de vetverbranding, zodat je zo min mogelijk klachten ondervindt.

Oedeemtherapie bestaat uit:

  • Coaching rondom de diagnose lipoedeem
  • Uitgebreide oefentherapie / training
  • Zelfmanagement
  • Manuele lymfedrainage
  • Bindweefselmassage
  • Compressietherapie (klittenband systeem, zwachtels, compressiebroek en/of  therapeutisch elastische kousen)
  • Lymfetaping
  • Indien nodig is er overleg met bijv diëtist, psycholoog, Coeur of een andere zorgverlener

Lotgenotencontact
Wij organiseren ook wel eens een informatiebijeenkomst voor (lip)oedeempatiënten! Deze avonden met steeds een ander thema zijn voor een kleine bijdrage voor iedereen toegankelijk dus voor zowel patiënten van de praktijk als voor andere (lip)oedeempatiënten en belangstellenden.

Tevens zijn voor alle (lip)oedeempatienten de yin workshops een ontspannen en ontdekkende manier om vanuit een meer positieve insteek in verbinding te komen met je fysieke en mentale ik.

De eerstvolgende informatiebijeenkomst in 2022 is nog niet gepland,

Afspraak maken of aanmelden voor een informatiebijeenkomst?    info@fysiotherapiedeverademing.nl.

home