Aanmeten Therapeutisch Elastische Kousen

Wanneer je merkt dat compressie nodig is voor je benen of armen om de balans te houden in omvang help ik je als oedeemtherapeut graag! Het continue dragen van compressie is soms best een opgave, ook al weet je waar je het voor doet. Het is dan belangrijk dat we een goed zittende therapeutische elastische kous aanmeten waarmee jij op alle fronten uit de voeten kan. Hoe prettiger jouw TEK zit, hoe minder moeite het kost hem te blijven dragen, hoe beter het is voor jouw gezondheid.

Er zijn tal van mogelijkheden, kleuren, diktes en maten. Ik zal je uitleggen welke type kous het beste bij jou en jouw oedeem past. Ook zoeken we naar de beste oplossing voor het aan- en uittrekken van jouw TEK.

Een TEK is inzetbaar bij de volgende klachten:

Wanneer kan mijn TEK worden aangemeten?
Alleen op een been of arm met een stabiele omvang kunnen we een passende TEK aanmeten. Het kan dus zijn dat wanneer je je op advies van je huisarts meldt voor een kous we samen besluiten om eerst met oedeemtherapie het aangedane lichaamsdeel te  behandelen met tijdelijke compressie.
Wanneer je been of arm niet meer in omvang afneemt is het tijd om jouw (eerste) TEK te gaan aanmeten.

Procedure aanmeten TEK
Het aanmeten, passen, leren aan-en uittrekken maar ook de controle van je TEK en je  oedeem is allemaal even belangrijk in het hele traject van compressie dragen. Bij De Verademing bestaat deze procedure uit de volgende stappen:

  • Een stabiele omvang (creëren) van het aangedane lichaamsdeel
  • Verwijsformulier (via De Verademing) ingevuld door je (huis)arts.
  • Een afspraak voor het aanmeten en bespreken van de uiteindelijke compressie
  • Passen van je eerste TEK
  • Na een korte periode van dragen van je eerste TEK bestellen we pas je tweede TEK
  • Afhankelijk om welke reden je een TEK moet dragen maken we na 3 tot 6 maanden een evaluatie afspraak.
  • Na een jaar ontvang je automatische via de Fysiotek logoleverancier, fysiotek, een oproep voor het aanmeten van je volgende twee paar TEKs bij De Verademing. Een nieuwe verwijsbrief is dan niet meer nodig.

Vergoeding Therapeutische Elastische Kousen
De afhandeling van de betaling van je TEK vindt plaats door fysiotek. Dit bedrijf zorgt dat de door mij bestelde TEK wordt afgeleverd bij De Verademing en de betaling door je zorgverzekeraar wordt gedaan. Wanneer je zelf een extra paar wilt bestellen (op eigen kosten) kunnen we dit ook regelen.

Hoe zit het nu precies

  • Je hebt altijd recht door je zorgverzekeraar op 2 paar TEKs per 12 maanden uit het potje ” therapeutische elastische kousen”.
  • De kosten worden verrekend met je eigen risico
  • Extra paar TEK’s zijn voor eigen kosten

NB: Tijdelijk compressiemateriaal, verbandbroeken etc worden vaak ook volledig vergoed maar uit het potje ”verbandmiddelen”. Ook deze kosten worden verrekend met je eigen risico.

Direct een afspraak maken? afspraak@fysiotherapiedeverademing.nl